Πάσχα στην Κέρκυρα

Πάσχα
'easter @ corfu, greece/ the town's old section' - Κέρκυρα
'easter @ corfu, greece/ the town's old section' - Attribution: George Tziralis

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι αναμφίβολα από τα πιο μεγαλοπρεπή σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι Κερκυραίοι ζουν το Θείο Πάθος με ένταση και κατάνυξη διατηρώντας στο ακέραιο τα έθιμα του νησιού. Δίχως καμία αμφιβολία το Πάσχα σε αυτό το νησί αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που καθένας επιθυμεί να βιώσει. Όλα ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων όπου λαμβάνει χώρα η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, κατά τη διάρκεια της οποίας το σκήνωμα του Αγίου περιφέρεται στους δρόμους της πόλης με τη συνοδεία Φιλαρμονικών οι οποίες δίνουν το στίγμα τους σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Παράλληλα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η Δημοτική Χορωδία παραθέτει συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο με τις χορωδίες να αποτελούν το αντίπαλο δέος στις φιλαρμονικές καθώς ψάλλουν πολυφωνικά και όχι βυζαντινά. Την ίδια στιγμή η Μεγάλη Παρασκευή είναι ενδεχομένως η πιο ιδιαίτερη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται σταδιακά από το μεσημέρι με τους Επιταφίους της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας στο Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο. Την ίδια μέρα γίνεται και η περιφορά του επιταφίου της Καθολικής Μητρόπολης καθώς στην Κέρκυρα το Πάσχα ταυτίζεται χρονικά για καθολικούς και ορθοδόξους. Η πλέον ωστόσο κατανυκτική στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας είναι όταν βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης από τη Σπηλιά. Συνοδεύεται από τρεις φιλαρμονικές, τη χορωδία της Μητρόπολης, από γυμνάσια, λύκεια, προσκόπους και Ερυθροσταυρίτισσες, ενώ οι φιλαρμονικές επιλέγουν να συνοδεύσουν τον Επιτάφιο με μερικά από τα συγκλονιστικότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής.

Το Μεγάλο Σάββατο ξημερώνει χαρμόσυνο, καθώς στις 6 το πρωί στην Παναγία των Ξένων οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια προκειμένου να αναπαραστήσουν το σεισμό που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου και να στείλουν πρώτοι το μήνυμα της πρώτης ανάστασης. Τρεις ώρες αργότερα λιτανεύεται το σκήνωμα του Αγίου και μαζί βγαίνει και ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ στις 11 το πρωί ζωντανεύει ένα απο τα εντυπωσιακότερα έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα. Στην Άνω Πλατεία, οι κάτοικοι πετούν από τα παράθυρά τους τους μπότηδες, στάμνες με νερό που κάνουν δυνατό κρότο καθώς χτυπούν στο έδαφος ενώ στην Πίντα, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναβιώνει το έθιμο της μαστέλας: ένα βαρέλι με νερό στολίζεται και γεμίζει με κέρματα περαστικών. Την ώρα της Πρώτης Ανάστασης, κάποιος πέφτει μέσα και μαζεύει τα νομίσματα.

Η ακολουθία της Ανάστασης τελείται στην εξέδρα της πλατείας από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ενώ πολύχρωμα βεγγαλικά στολίζουν τον ουρανό. Την Τρίτη του Πάσχα γίνονται τα 'μπάσματα' δηλαδή η επανατοποθέτηση του Αγίου Σπυρίδωνα στη λάρνακα. Δίχως καμία αμφιβολία το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.