Παλαιοκαστρίτσα - Κέρκυρα

Παλαιοκαστρίτσα
'Paleokastritsa bay, Corfu, Greece' - Κέρκυρα
'Paleokastritsa bay, Corfu, Greece' Mila Atkovska / Shutterstock

Η Παλαιοκαστρίτσα αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες περιοχές της Κέρκυρας με σήμα κατατεθέν της τα κρυστάλλινα νερά της αλλά και τη βραχώδη ακτή της με κόλπους χωρίς άμμο. Η ομορφιά εξάλλου του φυσικού τοπίου της περιοχής δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, μιας και ο επισκέπτης μαγεύεται από το πράσινο των πεύκων και από τις ακρογιαλιές με τις χρυσαφένιες αμμουδιές. Περιλαμβάνει μια περιοχή που αποτελείται από 6 μικρότερους κόλπους ενώ οι βασικότερες παραλίες εντοπίζονται κάτω από ένα μοναστήρι ή κοντά στο λιμανάκι. Η περιοχή απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης ενώ αποτελείται από δύο χερσονήσους και έξι μικρούς όρμους. Το φυσικό τοπίο παραμένει αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο ενώ οι τουριστικές υποδομές σε καμία περίπτωση δεν το αλλοιώνουν.

Η περιοχή ανακαλύφθηκε τουριστικά από Άγγλους περιηγητές, ενώ μέχρι το 1950 στην περιοχή έστεκε μόνο η ιστορική Μονή της Παλαιοκαστρίτσας με μοναδικό συνεκτικό στοιχείο της πόλης με την πόλη της Κέρκυρας ένα δρόμο που κατασκεύασαν κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στο νησί. Η Παλαιοκαστρίτσα μαγεύει με τα κρύα και κρυστάλλινα νερά της ενώ η κεντρική οργανωμένη παραλία της παρέχει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη. Αν όμως ανήκετε σε εκείνους που αποφεύγουν την πολυκοσμία τότε μικρότεροι όρμοι για κολύμπι όπως η Αλύπα, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι και τα Πλατάκια θα σας αποζημιώσουν πέρα απο κάθε αμφιβολία.

Αποτελώντας σήμερα μια από τις γνωστότερες εξοχικές τοποθεσίες του νησιού, η Παλαιοκαστρίτσα χαρακτηρίζεται από τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και παραθεριστικές κατοικίες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στο πράσινο δίχως να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του νησιού. Ο επισκέπτης εδώ έχει τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να απολαύσει τις χαρές της θάλασσας είτε στον κεντρικό όρμο είτε σε μικρότερους. Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό γεγονός που πλέον αποτελεί ισχυρό κίνητρο που εντείνει την επισκεψιμότητα του νησιού.

Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το ξακουστό ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας που ιδρύθηκε το 1225, με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες να φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιό του. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο και η θέα του κόβει την ανάσα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Μπροστά εξάλλου από τη μονή στέκουν τα νησάκια Ορθόλιθος, Κολόβρι και Σκελούδι ενώ δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που επισκέπτονται και το Αγγελόκαστρο, μια εντυπωσιακή τοποθεσία της κερκυραϊκής υπαίθρου.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην Παλαιοκαστρίτσα