Κεντρική Κέρκυρα - Κέρκυρα

Κεντρική Κέρκυρα
'Pelekas Beach, Corfu' - Κέρκυρα
'Pelekas Beach, Corfu' - Attribution: G Travels

Η Κεντρική Κέρκυρα εκτείνεται από τις δυτικές ακτές εώς την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα του νησιού. Περιλαμβάνει τα χωριά Άγιοι Δέκα, Σταυρός, Άγιος Γόρδιος, Καστελλάνοι, Σιναράδες, όπου βρίσκεται και το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο Μέσης Κέρκυρας, και Πέλεκας, με τη δημοφιλή παραλία της Γλυφάδας. Στην περιοχή ανήκει, επίσης, και το Αχίλλειο, το περίφημο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Σίσσυ.

Στην Κεντρική Κέρκυρα εντάσσεται το χωριό Σιναράδες που βρίσκεται πάνω σε λόφο. Στην περιοχή αυτή παλιότερα οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τη γη, αλλά σήμερα αποτελεί δημοφιλές θέρετρο με ξενοδοχεία, βίλες και διαμερίσματα. Η παραλία του Αγίου Γόρδη καλύπτει μια μεγάλη αμμώδη έκταση, ενώ στο βόρειο άκρο της βρίσκεται το Αερόστατο όπου καθένας έχει τη μοναδική ικανότητα να δει τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα. Το παλιό χωριό των Σιναράδων αποτελεί ένα εξαιρετικό χωριουδάκι με λαογραφικό μουσείο το οποίο μπορεί να σας θυμίσει τις ομορφιές των ελληνικών νησιών σε όλη τους τη μοναδικότητα.

Ταυτόχρονα, η κοσμοπολίτικη παραλία της Γλυφάδας είναι μια όαση δροσιάς τους θερινούς μήνες. Σε ένα λόφο γεμάτο απο ελιές και κυπαρίσσια, η παραλία μαγεύει καθώς τα μόνα χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση είναι ο Πέλεκας και ο Βάτος. Την ίδια στιγμή μια αρκετά μικρότερη και απομονωμένη παραλία είναι η Μυρτιώτισσα, που αποτελεί ανεπίσημη παραλία γυμνιστών και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας εδώ συγκεντρώνονται οικογένειες αλλά και νεότερες ηλικίες διασκεδάζουν στα μπαρ της περιοχής.

Το Κανόνι είναι ένα από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα του νησιού καθώς στην αρχαιότητα εδώ έστεκε η αρχαία πόλη της Κέρκυρας του 8ου αιώνα με τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος, τα μνημεία και την Ακρόπολη στην σημερινή θέση της Ανάληψης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο λόφο υπάρχει ένα κομμάτι τείχους που θεωρείται ότι είναι 2.500 ετών ενώ συχνά οι κάτοικοι εντοπίζουν μπάλες κανονιού και κεραμικά όταν σκάβουν τους κήπους τους. Το Κανόνι πήρε το όνομα του από ένα κανόνι πυροβολαρχίας που τοποθετήθηκε από τους Γάλλους το 1798 για να ενισχύσει την προστασία του νησιού ενώ στέκει στο σημείο μέχρι και στις μέρες μας.
Η περιοχή έχει παραλίες με χαλίκι και εξαιρετική θέα στο Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα αλλά και προς το μοναστήρι της Βλαχέρνας όπου συνδέεται μέσω μιας μικρής γέφυρας.